Geleceğin genç beyinleri
Uzun zamandır memleketimizde yatırım kanalları ve diğer alternatif kanallar aranıyor. Oysa Bölgemiz birçok üretim için uygun bir coğrafi konuma ve yapıya sahip değil. Dolayısı ile Memleketimize olan yatırımlar genellikle ham maddeye uzaklık nakliye kalifiye personel gibi konularda takılıp yatırımcısının diğer bir bölgeye yönlenmesini sağlıyor. Bu nedenledir ki bölgemizde bir çok yeni kurum oluşturulmuş ve yatırımı gelişimi büyütmeye çalışılıyor. Bunların başlıcaları DOKA, DOKAP, TKDK, KOSGEB gibi kurumlar.
İlimize istediğimiz yatırımlar genelde üretim hattı olan şeyler. Fakat çoğu zaman tekstil ilimizin yatırımcı aldığı sektör.
Bence ilimizin gelecek 10 yılını doğru planlayabilirsek, yazılım oluşturma ve geliştirme konusunda büyük adımlar atabilir ve bölgemizin öndegelen bir şehri olabiliriz.
Öncelikle yatırım maliyetlerine bakalım. En çok üzerinde durduğumuz ve gelişmesini büyümesini istediğimiz sektör olan turizm ile karşılaştıralım. Bir otel yapımı ve işletmeye hazır hale getirilmesinin bedeli en az 5 odalı ortalama standartlarda bir işletme kurulması durumunda 200-500 bin TL arasında değişen bir rakamla oluşturulabilir. Oysa yazılım için kişi sayısı kadar bilgisayara ihtiyacımız var. ortalama bir pc 3bin -5bin tl aralığında olduğunu düşünürsek 10 kişilik bir ekip ile işe başladığımızı düşünsek yatırım maliyetinin ofis malzemeleri ile 100 bin tl aralığında oluşturulabilir bir yapıdır.
Yazılım işinin en önemli özelliği bence diğer sektörlerden en bariz farkı yaptığınız ürün yani bir uygulama program tükenmiyor yok olmuyor. ikincisinin maliyeti birincisine göre 0 maliyette yani bir ürün çıkarıyorsunuz maliyeti 10bin tl ikincisi bedava ve daha sonrasıda bedava. Sürekli katma değer katan gelişen üreten yenilenen bir yapı oluşuyor. Bu işte çalışan kişilerin illa ofiste tıkılıp kalmalarına da gerek yok. Dünyanın her hangi bir bölgesinde olup internete bağlanması yeterli oluyor. Ortak çalışma platformları kurulabiliyor. Almanyada ki bir yazılımcı ile iş ortaklığı yapıp ortak programla dizinde buluşup çalışabilirsiniz. Bu çalışmaların içerinde olabilecek çok yetenekli gençlerimiz var.
Bu gençler aramızda bazılarımızın akşama kadar bilgisayar oynuyorsun diye kızdığı gençlerden bazıları fikirleri bakışları davranışları sosyal yaşamları farklı olan bu gençleri aramızdan çıkartmadan bu gençlerin önündeki problemi kaldırıp fikirlerine değer verip gelişmelerine imkan sağlamak ve bu gençlere daha büyük imkanlar sunmak geleceğimizi planlamanın bir adımı sayılabilir.
Durum şudur. Biz her zaman birilerinin ürettiği fikirleri hayata geçirmesini bekleyen ve bu gelişmeleri hemen kullanmak için can atan parasını veren ve biz yapamayız olmaz diyen grupların içerisinden sıyrılıp etrafımızdaki zenginlikleri genç ve yenilikçi beyinleri fark ettiğimiz gün başaracağız.
Giresun doğru planlanırsa geleceğin tekno şehri olabilir. Biz istersek….
0 thoughts on “Geleceğin genç beyinleri”